Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Poveste. Sarea in bucate

Sarea în bucate

de Petre Ispirescu

 

repovestire

 

    A fost odată, în acele vremuri de poveste, când „făcea plopuşorul pere şi răchita minciunele, când se băteau urşii în coadă, când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrăţindu-se, când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi s-arunca în slava cerului, de ne aducea poveşti", a fost un împărat.


Există şi poveşti fără împăraţi? Poate... Iar acesta avea trei fete, pe care le creştea singur, fiindcă împărăteasa murise..., iar pe fete le iubea mult, mult de tot. Într-o zi, aşa i-a venit împăratului să pună fetelor o întrebare: „Cum mă iubeşti tu pe mine?" Atunci fata cea mare a răspuns că îl iubeşte ca mierea, fata mijlocie a zis că îl iubeşte ca zahărul, iar fata cea mică a spus: ca sarea în bucate...


Dar fetele cele mari nu dăduseră un răspuns din toată inima, adică nu fuseseră chiar sincere, ci voiseră doar să-l încânte pe împărat cât îl iubesc ele de mult, iar împăratul le-a crezut. Pe când fata cea mică fusese sinceră... Însă tatăl ei, împăratul, nu a înţeles răspunsul fetei celei mici şi s-a supărat pe ea, crezând că nu-l respectă. De aceea a gonit-o de la palat, fără milă.


Fata s-a întristat, deoarece ea credea că felul în care îl iubeşte ea pe tată e mai presus decât mierea şi zahărul, dar cum nici surorile ei nu i-au ţinut partea, ea a plecat în lumea largă, doar cu nişte haine ponosite la ea.


Mergând ea cale lungă, ajunse la curtea unui alt împărat, unde se băgă slugă. Fiind cuminte, harnică, înţeleaptă şi ascultătoare, îşi făcea treaba cu vrednicie, dereticând prin cămară şi prin dulapuri, fără să-i fie ruşine că ea, ca prinţesă, face asemenea munci de slujitori. Dar şi la bucătărie se pricepea, la fel şi fel de bunătăţi de-ale gurii. Aşa se face că, dacă un om este vrednic, repede se duce vorba despre dânsul. Despre fata de împărat băgată slugă auzi împărăteasa curţii (acolo nimeni nu ştia taina fetei, că de fapt e prinţesă), care o îndrăgi şi o luă pe lângă dânsa. Împăratul acestei împărăţii nu avea fete, ci numai un fecior. Pe acesta l-a luat cu dânsul la război, numai că a fost rănit. Mare necaz în acea împărăţie! Unicul moştenitor, rănit! De aceea, şi împărăteasa, şi fata - slugă vegheau la capătul bolnavului, ca să-l îngrijească, să se vindece degrabă!


Mare drag prinse şi fiul împăratului de fata cea cuminte care îl îngrijea cu bunătate. Şi cel mai mult a apreciat la ea că e fată sinceră, blândă şi răbdătoare. Aşa că, după ce fu vindecat, fiul împăratului a voit să se însoare cu fata din casă, pe care o credeau ei săracă şi orfană... Nu s-a împotrivit prea mult împărăteasa, că şi ea o aprecia pe fată; şi amândoi au cerut învoire de la împărat să se facă nunta... Deşi obiceiul era ca un fiu de împărat să se însoare tot cu o fată de împărat, bogată şi aleasă, împăratul se învoi cu dorinţa singurului său fecior şi se pregătiră cu toţi de nuntă. Fu poftit, la rugămintea fetei şi împăratul - tatăl ei, ea nedezvăluind încă taina ei.


Ei... cum fata era deşteaptă foc, iată ce făcu: la masa nunţii, găti ea anume bucate pentru tatăl ei, diferite la gust de ale altor meseni, deşi la înfăţişare păreau la fel. Deci toţi mesenii mâncau cu poftă, numai tatăl ei înghiţea în sec şi nu putea mânca nimic. Răbdă el ce răbdă, dar văzând că toţi petrec şi se veselesc, numai el nu, se supără şi îi ceru socoteală împăratului cu pricina, tatălui prinţului. Atunci mireasa îşi spuse secretul: că ea a gătit anume pentru tatăl ei mâncare nesărată, ca să îi arate cât preţuieşte sarea în bucate. Abia atunci tatăl fetei şi-a dat seama că a greşit şi şi-a cerut iertare, dar şi fata i-a sărutat mâna şi a cerut iertare pentru mâncarea nesărată..., şi nunta a continuat cu mai mare veselie. Mai mult s-au bucurat părinţii băiatului, văzând acum şi mai bine ce noră şi-au luat!


„Și încălecai pe-o şa şi v-o spusei dumneavoastră aşa.

Şi încălecai pe-o lingură scurtă, să trăiască cine-ascultă.

Şi încălecai pe-un fus, să trăiască şi cel ce-a spus."


Ei, rare fete sunt aşa înţelepte ca fata cea mică a împăratului!
- spre povestea "Sarea în bucate" în versuri, click aici.

- spre povești originale, click aici.

- spre pagina de povești clasice, click aici.


Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article