Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Legenda Iasiului

Legenda Iaşiului

 
repovestire



Se zice că şi pe locul unde azi se întinde Iaşiul, (ca şi pe acela unde este acum Bucureştiul), vieţuia odinioară un cioban vestit, cu multe multe oi - mai exact, cu 12 stâne de oi. Venind domnitorul Moldovei prin locurile acelea, i-au plăcut foarte tare şi a dorit să întemeieze un târg mândru acolo (că înainte la oraşe li se zicea târguri).


Deci a trimis voievodul slujitori la ciobanul Dediu să vină la el la domnie, să se-nţeleagă. Dar Dediu era bărbat puternic şi dârz şi nu a dorit să se ducă, deşi de trei ori a fost chemat. Neavând încotro, voievodul s-a dus singur la Dediu. Acesta stătea în coliba lui şi nu a voit să iasă la domnitor.


- Ieşi, Dediule! a strigat domnitorul.


Dar Dediu, pace bună. Abia după mai multe strigări a ieşit el. Atunci domnitorul a hotărât că „Ieşi" se va numi târgul cel nou.


A mai dorit să ştie domnitorul cum de e Dediu aşa voinic, şi ceilalţi ciobani ai lui la fel. Dediu i-a arătat că el mănâncă mai sănătos. Iată cum: a întins domnitorul masa, cu 12 feluri de bucate domneşti, pentru el. A întins şi Dediu masa: mămăligă cu brânză. Şi l-a pus Dediu pe domnitor să încerce: într-o sticlă, a îndesat 12 linguri din mâncărurile domneşti, a astupat-o şi a pus-o după sobă. A luat şi un boţ de mămăligă cu brânză şi l-a pus tot după sobă. După trei zile, au verificat mâncarea: cea domnească era stricată, pe când boţul era încă bun, că brânza se făcuse unt.


S-a bucurat domnitorul de înţelepciunea lui Dediu şi s-a prins cumătru cu el.


Aşa s-a pornit târgul Ieşilor.

 

 
După cum spun istoricii, pe la 1408 Iaşiul era deja cunoscut ca târg. Iar în sec. XVII Iaşiul era capitala Moldovei fără tăgadă, după o concurenţă puternică a acestuia cu cetatea Sucevei.

spre pagina de legende repovestite, click aici.

Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article