Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Legenda Sibiului

Legenda Sibiului

 

Repovestire

 


Se zice că înainte, pe locul Sibiului era doar un sat sărac, pe nume Sibiel. Și oamenii de acolo nu aveau un meşteşugar, care să-i înveţe meserie. De aceea, au mers ei la un cizmar neamț, pe nume Herman, şi l-au rugat să se mute în satul lor.


Herman era şiret, şi a acceptat propunerea, numai să i se dea pământ în sat, cât să poată întinde o piele de bivol. Oamenii s-au bucurat numai de-atât, ba i-au promis că-i vor da dublu. A doua zi, a venit Herman, dar a tăiat pielea de bivol în fâşii subţiri, subţiri, şi a dat roată la mult teren cu ele... Și-au dat seama oamenii locului că sunt păcăliţi, dar nu au avut ce face. Pe acele vremuri, vorba era vorbă, nu era nevoie de alte promisiuni scrise, deci aşa a rămas, cât a vrut Herman, ba chiar dublu.


Apoi Herman şi-a construit o casă mare şi a adus mai multe rude de-ale lui în sat, şi în scurtă vreme satul s-a mărit, schimbându-şi numele din Sibiel în Sibiu. S-a şi îmbogăţit satul, fiind numit şi „Hermanstadt", adică oraşul lui Herman, cu români şi nemţi... Aşa se zice că s-ar fi format Sibiul de azi. Adevărul, numai Dumnezeu îl ştie!

 

Cunoscut în trecut ca „Cibinium" şi mai târziu, în urma colonizării de către saşi, ca „Hermannstadt", Sibiul a fost declarat oraş în 1366. Aici au venit, din secolul XII, mai mulţi saşi, dintre care mulţi meşteşugari, care mai târziu s-au organizat în bresle, contribuind la dezvoltarea şi bunăstarea oraşului. Iată cum legenda se împleteşte cu datele istoriei!Spre alte legende repovestite, click aici.


Teo
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article