Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Povestire - La scaldat

La scăldat

de Ion Creangă

(fragment din „Amintiri din copilărie")

 

repovestire

 


    Nică, personajul principal al „Amintirilor..." ne spune că într-o dimineaţă de vară mama lui l-a sculat din zori şi l-a rugat cu toată inima să stea lângă ea şi să aibă grijă de frăţiorul cel mic, pentru că tatăl este plecat la coasă, iar dânsa nu-şi mai vede capul de treabă (adică are foarte, foarte multă treabă).


Nică a acceptat la început, dar în gândul lui îşi dorea să meargă la baltă, pentru că era o zi foarte călduroasă şi numai bună pentru scăldat. Aşa că şi-a împlinit gândul şi s-a dus... unde nu avea voie în acel moment.


S-a distrat foarte bine la baltă, până când mama lui - care şi-a dat seama unde îl poate găsi pe copilul neascultător... - a sosit şi ea, luându-i toate hainele de pe mal, drept pedeapsă. Nică nu ştia cum să mai ajungă acasă..., fără haine! S-a bălăcit el cât s-a bălăcit, dar apoi i-a venit foamea şi... a ieşit din apă, fugind spre casă, ruşinat.


Toate fetele, venite cu treabă la baltă, râdeau de el - şi asta e mare ruşine, mai ales pentru un băiat... El mergea prin locuri mai ferite, până când l-au simţit câinii lui Trăznea..., care l-au lătrat. El ştia că poţi scăpa de muşcăturile de câine, dacă te întinzi la pământ şi-i aştepţi să te latre în voie. Aşa a făcut, că era în grădina lui Trăznea şi câinii îşi apărau teritoriul.



Apoi, ţuşti, a ajuns acasă, unde a văzut-o pe mama sa trebăluind. Dar mai milă îi era de bietul lui stomac, care ghiorăia de foame..., aşa că şi-a cerut iertare, s-a umilit şi o vreme după aceea s-a purtat cât a putut de bine cu mama sa..., dar numai de joi până mai apoi, că iar s-a luat de pozne, adică „făceam câte-o drăguţă de trebuşoară ca aceea, de nici sfânta Nastasia, izbăvitoarea de otravă, nu era în stare a o desface cu tot meşteşugul ei."


Ei, e mai greu pentru cel ce este fratele cel mare, că apasă mai multe îndatoriri asupra lui, având grijă și de frăţiorii mai mici...



- spre povești originale, click aici.

- spre pagina de povești clasice,
click aici.


123gifs071Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
A
Nice site, ma va ajuta la orice acu, nu mai trebe sa caut prescurtari din alte siteuri, ca tot sunt lungi, aici, copi doua, trei cuvinte si gata "Continua tot asa" (in plus, stati acasa si totul va fi bine)
Répondre
K
E.........O POVESTIRE BUNĂ
Répondre
A
mersi omule am luat un 10 + cu povestirea ta
Répondre
A
si eu cred lafel, 95% la suta, fiind ca "am un scris urat dar nu conteaza"
E
E un site foarte BUN!!! ToT asa
Répondre
A
Stiu !!! Chiar m-a ajutat acest referat ! ToT AsA !!!!
A
<br /> <br /> Este un site foarte util mai ales pentru cei din clasele v-viii si va sugerez sa continuati tot asa fiindca eu cred ca este cel mai bun site cu referate din lume<br /> deci succes si continuati<br /> <br /> <br /> <br />
Répondre
I
Este foarte bun acest sait si sper sa nu ne dezamagim de el !!! :)