Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Poveste - Fata mosului cea cu minte

Fata moşului cea cu minte

de Petre Ispirescu

 

repovestire

 

     Ei, se spune că pe când se mai făcea omului dreptate pe pământ, dar după îndelungă-răbdare, trăia un moş cu fata lui, care se recăsătorise cu o babă ce avea şi ea o fată. Numai că, de, ca mai toate mamele vitrege, baba nu o plăcea deloc pe fata moşului şi îi făcea zile negre, deşi aceasta era cuminte şi harnică, pe când fata babei..., de ea mai bine nu vă zic nimic, ca să nu vă speriaţi, la cât era de leneşă.

 

Într-o zi, a făcut baba ce-a făcut şi s-a gândit cum s-o alunge pe fata moşului de acasă, că asta voia cu orice preţ. Deci a turnat apă în sobă, ca dimineaţa fata să nu mai poată face focul şi să fie certată. Săraca fată, când a văzut aşa, s-a tot dus în lume, să găsească un cărbune de foc... şi dusă a fost. În calea ei, a întâlnit o grădină vorbitoare, care a rugat-o să o cureţe de omizi. Învăţată cu treaba, fata a curățat-o iute, după care a plecat mai departe. Pe cale a curăţat şi o fântână, ca să dea apă limpede, şi a lipit şi curăţat un cuptor vorbitor. Apoi a ajuns la casa Sfintei Vineri, unde s-a angajat ca slujnică.

 

Avea de făcut curăţenie prin casă şi de hrănit animalele Sfintei Vineri, care erau tot felul de şerpi şi de balauri. Fără să murmure, fata a făcut toată treaba, ca toţi să fie mulţumiţi de dânsa. După o vreme, a dorit să se întoarcă acasă, fiindu-i dor de tatăl său. Atunci Sfânta Vineri a rugat-o să-şi aleagă o ladă din multe lăzi care vor curge pe o apă prin faţa casei, ca plată pentru munca depusă. Fata a ales-o pe cea mai mică, gândind că atâta merită pentru cât a muncit.

 

La întoarcere, cuptorul o aştepta cu bucate calde, fântâna cu apă limpede, iar grădina - cu fructe coapte. Bucurându-se de toate, dar cu gândul la tatăl său, fata s-a dus acasă. Într-adevăr, tatăl o aştepta. Ea i-a povestit de toate şi a deschis cutia, care, deşi mică şi ponosită, s-a dovedit a fi plină de giuvaieruri scumpe. Aşa se întâmplă, uneori, că omul primeşte după faptă, şi răsplată.

 

Umplându-se de ciudă, mama vitregă cu fata ei au hotărât să se îmbogățească şi ele. Fata babei a fost trimisă de îndată la casa Sfintei Vineri, pe acelaşi drum. Numai că ea nu a vrut nici să cureţe grădina de omizi, nici fântâna, nici cuptorul (iar acestea trei, nu ştiu prin ce minune, iar trebuiau îngrijite...), zicând că nu vrea să-şi murdărească mânuţele. La casa Sfintei Vineri, numai treabă nu a făcut. A opărit animalele Sfintei Vineri cu mâncarea ei..., dorind mai ales să ceară lada cu pietre scumpe. În fine, când a vrut să se întoarcă, a ales prima ladă care i s-a părut cea mai frumoasă şi mai mare.

 

Sfânta Vineri i-a dat-o, dar a rugat-o să nu o deschidă decât când va fi singură cu mama ei... Fata cea leneşă şi lacomă s-a întors în grabă acasă. Când a trecut pe lângă cuptor, acesta avea iar mâncare caldă, dar nu i-a dat; fântâna avea apă limpede şi răcoroasă - dar nu i-a dat; iar grădina nu numai fructe nu a vrut să-i dea, dar nici măcar umbră răcoroasă... Aşa păţesc uneori oamenii hapsâni şi răutăcioşi...

 

Acasă, fata şi-a chemat iute mama, să vadă minunăţiile din ladă: dar, de unde atâta fericire! În ladă erau nişte şerpi şi balauri de-ai Sfintei Vineri, care le-au înghiţit pe cele două... În tot satul s-a auzit de păţania babei şi a fetei leneşe, şi s-a luat lumea de gânduri, înţelegând că Dumnezeu dă, dar nu pune în traistă... Pe când fata moşului se căsători cu un fecior vrednic din sat, cu care a trăit fericită până la adânci bătrâneţi - şi or mai fi trăind şi astăzi, numai că nu ştiu eu exact pe unde...


„Cine nu crede să facă bine să se uite împrejur, şi va vedea multe de aceste case", ne spune autorul, înainte de a încăleca pe-o şa...

Aşa că... ulciorul celor trândavi şi cu suflet mic nu merge de multe ori la apă...


- spre povești originale, click aici.

- spre pagina de povești clasice,
click aici.

spre povestea "Fata moșului cea cuminte" în versuri, click aici.


123gifs071Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article