Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Povestea porcului

Povestea porcului

de Ion Creangă

 

repovestire

 


    Se spune că a fost odată o căsuţă în care locuiau un moş şi o babă. Ei erau foarte bătrâni şi nu aveau niciun copilaş. De aceea erau trişti. Mai ales baba, se simţea tare nefericită. De aceea l-a rugat pe moş într-o zi să-i aducă prima vietate pe care o va găsi în drum, şi aceea să le fie copil, chiar şi şarpe de-ar fi.

 

S-a crucit moşul de dorinţa babei şi se întreba dacă gândul ei e de la Dumnezeu sau de la cel rău..., numai că ştia el că altfel nu se poate, decât să împlinească dorinţa ei. Aşa că s-a dus. A întâlnit o scroafă cu 12 purcei, care au fugit, numai unul, cel mai prăpădit, nu a reuşit să scape... Acela a devenit fiul babei. Chiar dacă era murdar de noroi şi obraznic foc, alergând şi stricând tot prin casă, baba nu zicea nimic, ci îl trimitea pe moş la târg să cumpere bunătăţi băiatului...

 

Moşul, mai cârtind, mai glumind, se ducea. De la târg a aflat moşul că împăratul ţării are o fată de măritat şi că o va da numai aceluia care va clădi de la casa lui până la palatul împărătesc un pod cu totul şi cu totul din aur şi pietre scumpe, iar de o parte şi de alta a podului să fie copaci feluriți şi minunaţi, în care să cânte păsări nemaivăzute. Iar toate aceste minunăţii să fie făcute într-o singură noapte! Dar dacă se încumetă cineva spre acestea, fără să le reuşească, atunci a doua zi capul nu-i mai şade pe umeri!

 

Deci porcul, trăgând cu urechea şi aflând veştile de la târg, numai ce începe a vorbi cu glas omenesc şi a le spune părinţilor că el va fi ginerele împăratului! Iar moşul, vrând-nevrând, s-a dus la palat, să anunţe că fiul său va clădi podul până a doua zi. Împăratul s-a mâniat, aflând că fiul moşneagului e un porc şi nimic mai mult! Numai că porcul s-a ţinut de cuvânt şi, când a suflat o dată noaptea din nări, podul s-a făcut, iar casa moşnegilor cea dărăpănată s-a transformat în palat mai frumos decât al împăratului!

 

Nu a avut încotro acesta, şi-a dat fata, de frică să nu păţească altceva, de la un asemenea ginere nemaivăzut. Fata a fost întristată de un asemenea soţ, dar, porcul nu rămânea aşa tot timpul. Noaptea îşi dădea jos pielea şi rămânea ca prinţ preafrumos. Ziua se transforma iar în porc... Aşa au mers lucrurile o vreme..., până când fata împăratului a primit două sfaturi: unul de la tatăl ei, ca să nu facă vreo greşeală faţă de soţul ei, că este puternic şi cine ştie de ce are această dublă înfăţişare; şi altul de la mama ei, care a sfătuit-o ca din contră, noaptea să arunce în sobă pielea de porc, să scape de ea, să rămână cu bărbatul ca prinţ numai.

 

Fata a ales dintre cele două sfaturi pe cel al mamei... şi rău a făcut! Noaptea a ars pielea de porc, dar când s-a trezit soţul ei, s-a supărat şi i-a spus că el este Făt-Frumos şi că-l poate găsi la Mânăstirea de Tămâie. Fata s-a trezit încinsă cu un cerc de fier şi el i-a spus că doar atunci va putea naşte un fiu, când el va pune mâna pe cercul ei. Apoi Făt-Frumos a dispărut.

 

Sărmana fată a împăratului s-a trezit singură. Podul şi palatul bătrânilor dispăruseră, iar socrii au dat-o afară pe uşă, pentru fapta ei. Aşa că ea a pornit în lumea largă, să-şi afle soţul. A mers ce-a mers un an de zile, până când a ajuns în pustiu, pe unde nu mai fuseseră oameni. Acolo, într-o căsuţă, locuia Sfânta Miercuri. Aceasta şi-a întrebat supuşii (vieţuitoarele) dacă a auzit cineva de Mânăstirea de Tămâie, dar niciuna nu auzise. Ea a omenit-o pe fată cu prescură şi vin, dăruindu-i o furcă de aur care torcea singură. După care fata a pornit mai departe, la Sfânta Vineri, mergând prin pustiu încă un an de zile.

 

Nici la Sfânta Vineri nu a aflat nimic, dar a primit o vârtelniţă de aur care depăna singură. După încă un an, a ajuns la Sfânta Duminică, sora cea mare a celorlalte bătrâne omenoase. Dintre toate vieţuitoarele de aici, numai un ciocârlan şchiop a ştiut unde este acea mânăstire, fiind trimis să o ducă acolo pe fată. Iar darul Sfintei Duminici pentru fată a fost o tipsie de aur, cu o cloşcă de aur şi pietre scumpe, cu puişorii tot din aur.

 

A mers fata cu ciocârlanul prin pustietăţi pline de balauri, încă un an de zile, până au ajuns la o peşteră, unde se făcea trecerea spre alt tărâm. Pe acolo s-au băgat ei şi au ajuns la Mânăstirea de Tămâie. Acolo se afla şi podul, şi palatul în care trăise ea cu Făt-Frumos. Ciocârlanul cel şchiop a povățuit-o cum să facă, atenţionând-o că mai sunt primejdii de trecut, până ce să fie iarăși împreună cu soțul ei.

 

Fata s-a dus la o fântână, cu furca. O slujitoare de la palat, văzând minunata furcă torcând singură, a anunţat-o pe stăpâna ei, care era o vrăjitoare zisă şi Talpa iadului, care încurcase toate treburile cu Făt-Frumos. Ea s-a înţeles cu fata să-i dea furca şi în schimb să o lase o noapte în camera unde doarme împăratul (adică Făt-Frumos). Vrăjitoarea însă a turnat în laptele de seară al acestuia ceva de adormit, încât degeaba a plâns fata la patul lui, că el nu s-a trezit şi nu a auzit nimic.

 

Tot astfel a fost şi în a doua noapte, după ce fata a dat vrăjitoarei al doilea dar primit, vârtelniţa. Totuşi, din odaia alăturată, a auzit plânsul fetei un slujitor credincios al împăratului, cu care mergea acesta la vânătoare. Deci el a povestit totul lui Făt-Frumos, care a păcălit-o pe hârcă şi nu a mai băut laptele vrăjit, ci doar s-a prefăcut că doarme. Iar când soţia sa, care dăduse ultimul dar, tipsia cu cloşca şi cu puii de aur, s-a rugat de el să-i atingă cercul, ca să nască pruncul, atunci Făt-Frumos a făcut aşa, şi pe dată s-a născut un băiat. Atunci sărmana soţie a povestit toate prin câte a trecut de patru ani.

 

Făt-Frumos a pedepsit-o pe acea vrăjitoare, care fusese mai înainte scroafa cu cei 11 purcei şi care încercase să-l însoare pe el cu una din fetele ei, legând-o de coada unei iepe cu un sac de nuci şi dând iepei drumul în lume. Şi pe dată au fost prezenţi acolo şi părinţii fetei, şi moşnegii, căci abia acum au făcut nunta în toată regula Făt-Frumos cu fata. Şi s-a făcut nunta şi cumetria odată - lucru „cum nu s-a mai pomenit şi nici cred că s-a mai pomeni una ca aceasta undeva" - ospăţ care ţine încă şi astăzi! (poveste din 1876)

 

 

- spre povești originale, click aici.
- spre pagina de povești clasice,
click aici.

- spre Povestea porcului în versuri, click aici.
123gifs071Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

mario 30/01/2017 15:06

foarte buna aceasta pagina