Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Viata Sfantului Teodor Tiron, 17 februarie

Sfântul Teodor Tiron

17 februarie

Mare Mucenic

După Vieţile Sfinţilor pe Februarie

 


 În vremea împăraţilor care nu iubeau închinarea la Dumnezeul cel adevărat, ci la zei (împăraţi care se numeau păgâni), creştinii erau îmbiaţi să se lepede de credinţa lor, în schimbul averilor şi al funcţiilor înalte, iar dacă nu - ameninţaţi cu chinuri cumplite şi cu moartea.

 

De aceea, unii dintre ei au cedat presiunilor şi... s-au lepădat, dar alţii au suferit până la moarte, pentru numele lui Hristos. Unii își manifestau credinţa în ascuns, dar alţii mărturiseau deschis că sunt creştini...! Cei din urmă aşteptau însă ca mărturia lor să se facă după cum voieşte Dumnezeu, nu după cum cred ei. Aşa a făcut şi Sfântul Teodor Tiron, a cărui viaţă are multe elemente, în povestire, asemănătoare cu viaţa Sfântului Teodor Stratilat, trăind ei în perioade de timp apropiate şi făcând fapte asemănătoare.


 Astfel, şi despre Sfântul Teodor Tiron se povesteşte că a ucis un balaur, gândind în sinea sa că, dacă Dumnezeu îl va ajuta să ucidă o fiară de pe pământ, care înfricoșează oamenii, înseamnă că îl va ajuta să biruiască şi puterea diavolului, balaurul cel nevăzut.


Sfântul Teodor Tiron era soldat în armata împăratului Maximian (286 - 305), fiind pus conducător peste 893 soldaţi de elită. El şi-a arătat credinţa în momentul când cu toţi soldaţii a fost pus să aducă jertfe şi închinare zeilor. El a refuzat. Deci l-au torturat în felurite chipuri îngrozitoare, fără folos. În cele din urmă, trimisul împăratului (care se numea ighemon) a poruncit ca Sfântul Teodor să fie ars de viu.

 

 Deci s-a rugat Sfântul Teodor lui Dumnezeu, ca să primească „mica lui mucenicie" şi să-i ia sufletul în veşnica împărăţie. Fără să fie legat, el a stat în mijlocul focului, dându-şi sufletul în mâinile Stăpânului Cerului şi al Pământului. Dar prin minune, trupul său nu a fost atins de foc, rămânând întreg. El a fost răscumpărat de la conducători de evlavioasa Evsevia, cea despre care se spune că a păstrat şi moaştele Sfântului Teodor Stratilat. Nenumărate minuni s-au făcut la moaştele celor doi Sfinţi Teodor (Tiron şi Stratilat). Iar despre minunea Sfântului Teodor Tiron se cunosc următoarele:

 

Mai târziu, în vremea împăratului Iulian Apostatul, acesta a dorit să strice postul creştinilor, cel dinaintea Sfintelor Paşti. Deci s-a gândit ca în Constantinopol, capitala imperiului, să fie vândute în pieţe numai produse stropite cu sânge de la jertfele pentru zei. Dar stropirea să se facă în ascuns, pentru ca să nu ştie creştinii şi să nu se ferească, ci, prin nebăgare de seamă să cumpere acelea, de mâncare. Şi s-a făcut întocmai.

 

 Dumnezeu a trimis pe Sfântul Teodor Tiron din cer, la patriarhul cetăţii, ca să-i dezvăluie nelegiuirea. Iar pentru ca poporul să nu flămânzească, Sfântul Teodor l-a învăţat pe patriarh să se facă spre mâncare colivă (grâu fiert). Îndată, patriarhul, mulţumind Sfântului, a chemat pe cei credincioşi şi le-a zis despre toate. În acea săptămână (prima din postul mare de atunci) niciun creştin nu a cumpărat produsele împărăteşti, care s-au stricat în pieţe. Deci împăratul nu a mai încercat stropirea altor produse... Iar poporul a făcut în sâmbăta din acea săptămână pomenirea Sfântului Teodor cu colivă - şi aşa se face şi se pomeneşte, pentru că minunile lui Dumnezeu prin Sfinţii săi nu se uită!

 

Sfântul Teodor Tiron este cunoscut şi ca aflător al obiectelor sau al persoanelor pierdute, dar şi vindecător de boli.

 

Slavă lui Dumnezeu întru Sfinţii Săi!Spre poezie în cinstea Sfântului Teodor Tiron, click.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article