Ursul păcălit de vulpe

de Ion Creangă

 

repovestire

 


    A fost odată o vulpe care nu era mai brează decât alte vulpi viclene. Ea tot căuta cum să facă rost de hrană fără bătaie de cap. Aşa că a pândit şi, simţind după miros că se apropie un om cu peşte, s-a prefăcut moartă în mijlocul drumului.

 

Omul, credul, a luat vulpea „moartă" şi a pus-o în căruţa cu peşte, sperând să-i facă nevestei vreo haină din blana ei. Numai că vulpea numai moartă nu era. Ea a aruncat peşte din căruţă în lungul drumului, după care a sărit, l-a adunat şi l-a dus la vizuina ei, să se ospăteze.

 

Atras de mirosul îmbietor, un urs a venit la vizuină, cerşind peşte de la vulpe. Aceasta nu numai că nu i-a dat, dar l-a sfătuit să pescuiască şi el din balta de lângă pădure, folosindu-şi... coada! Să stea noaptea nemişcat cu coada în baltă, iar spre ziuă să tragă cu toată puterea, că va prinde astfel o mulţime de peşti!

 

Ursul, credul şi el, a făcut întocmai. S-a dus şi a stat cu coada în baltă până a înghețat şi apa, dar şi el. Atunci, când a tras odată cu toată puterea, nu a prins nimic, ci doar i s-a rupt coada, care a rămas prinsă în gheaţă! De atunci se zice că a rămas ursul fără coadă.

 

Ruşinat şi furios, ursul s-a dus să o bată bine pe vulpe. Aceasta însă aştepta răzbunarea ursului, ascunsă într-o scorbură. Ursul a încercat să o apuce de picior, să o tragă. Vulpea a râs de el şi nu a păţit nimic. Obosit şi înciudat, ursul a rămas păcălit...
- spre povești originale, click aici.

- spre pagina de povești clasice,
click aici.

spre povestea "Ursul păcălit de vulpe" în versuri, click aici.


123gifs071Teo

Voir les 0 commentaires - Ecrire un commentaire - Par Teo - Publié dans : povestile mele
Vendredi 5 décembre 5 05 /12 /Déc 17:14
Retour à l'accueil

Cautare in blog

De Vizitat

banner-oficial.jpg

banner manastirea Halmyris

banner-centru.jpg

banner-hr.jpg

logo-jooble.gifbanner-zambetul-inimii.jpg

Calendrier

Avril 2014
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
<< < > >>

Le chant de la semaine

Syndication

  • Flux RSS des articles
 
Créer un blog gratuit sur over-blog.com - Contact - C.G.U. - Rémunération en droits d'auteur - Signaler un abus - Articles les plus commentés