Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Viata Sfantului Teodor Arhiepiscopul, 3 decembrie

Sfântul Mucenic Teodor,


Arhiepiscopul Alexandriei Egiptului

3 decembrie

După Mineiul pe Decembrie

 

 


În vremurile de demult, în Alexandria Egiptului a fost arhiepiscop dreptcredinciosul Teodor. O parte din populaţia cetăţii, fiind necredincioasă în Dumnezeul adevărat şi închinătoare la zei, s-a mâniat pentru credinţa acestuia şi a dorit să-l întoarcă pe PreaSfinţitul Teodor din gândul cel bun.


De aceea, l-au pârât mai-marelui cetăţii, ca să-l chinuiască şi să-l omoare. Mai întâi l-au bătut şi l-au chinuit, apoi i-au pus pe cap o coroană de spini - şi au dorit să-l batjocorească precum a fost ocărât Mântuitorul..., de aceea l-au pălmuit, au râs de el şi cu alte batjocuri l-au înjosit. După toate acestea, l-au aruncat în mare. Dumnezeu, Care nu lasă pe Sfinţii Săi, l-a scos nevătămat din mare.


Turbaţi de mânie, acei locuitori păgâni, la porunca dregătorului, i-au tăiat capul Sfântului Teodor.


Este pomenit în fiecare an la 3 decembrie, împreună cu Sfântul Prooroc Sofonie, cu Sfântul Cuvios Teodul eparhul, cu Sfântul Cuvios Ioan Sihastru, episcopul Coloniei, cu Sfinţii Mucenici Agapie, Seleuc şi Mamant, cu Sfântul Cuvios Teodul (altul decât Teodul eparhul), cu Sfântul Mucenic Gavriil, episcopul Ganului, cu Sfântul nou Mucenic Anghel. Astfel, Sfinţii sunt cinstiţi şi pomeniţi împreună, în funcţie de data trecerii lor la Domnul.


Spre poezie în cinstea Sfântului Teodor Arhiepiscopul, click aici.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article