Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Viata Sfantului Teodorit preotul, 8 martie

Pătimirea Sfântului Mucenic Teodorit,


preotul Antiohiei

8 martie

repovestire

după Vieţile Sfinţilor pe luna Martie

 

 

 

Demult, cu multe secole în urmă, preotul Teodorit vieţuia în Antiohia Siriei, unde avea în grijă o biserică preafrumoasă, împodobită de Sfântul Constantin cel Mare şi de unul dintre fiii acestuia, cu multe odoare din aur. De aceea, biserica respectivă se numea „biserica din aur".

 

Numai că, venind vremuri mai grele pentru creştini, când credinţa lor era considerată mincinoasă de către împăratul Iulian şi de mulţi dintre slujitorii acestuia, bisericile lui Dumnezeu au fost jefuite de podoabele lor, între care şi biserica unde slujea preotul Teodorit, cu multă dragoste de Dumnezeu şi de semeni. Şi anume, unchiul împăratului, care tot Iulian se numea, a primit sarcina de a lua vasele sfinţite ale acelei biserici, ca şi ale altora din împrejurimi. Fără nicio frică de Dumnezeu, unchiul Iulian le-a luat, iar pe Sfântul Teodorit l-a prins şi l-a închis, chinuindu-l, pentru credința sa.

 

Iar acel Iulian se închina la zei şi idoli, bătându-şi joc de Teodorit cel rănit şi chinuit. Căci cu unghii de fier era rănit trupul Sfântului. Iar singura cale pentru Teodorit, ca să înceteze chinuirea, părea să fie lepădarea de Dumnezeu şi închinarea la idoli. Numai că Teodorit, răbdând toate acelea, cu ajutorul harului dumnezeiesc, nu numai că nu s-a lepădat, dar a dat exemplu de virtute, încât şi unii dintre slujitorii lui Iulian au trecut la credinţa creştină.

 

Supărat de aceasta, Iulian a poruncit (căci avea putere de la nepotul său, împăratul Iulian) ca acei slujitori să fie aruncaţi în mare... şi aşa ei au devenit Mucenici ai lui Hristos, sufletele lor fiind luate de îngeri. Sfântul Teodorit a profeţit lui Iulian şi nepotului său că îşi vor sfârşi zilele din viaţa pământească în mod tragic, pentru faptele lor de care nu se căiesc (nu le pare rău). Înfuriat şi mai tare, Iulian a ordonat ca să i se taie capul Sfântului, ceea ce s-a înfăptuit. Dar în scurtă vreme, acest Iulian s-a îmbolnăvit de o boală ciudată, care i-a adus chinuri şi moartea, iar împăratul Iulian, nepotul său, de asemenea, a murit în război...

 

De aceea, să se cutremure cei care murmură şi necinstesc numele Dumnezeului Celui adevărat, îndoindu-se de puterea şi de harul Său! Iar noi, credincioşii, să-L slăvim şi să-L rugăm pentru iertarea păcatelor noastre!Spre poezie în cinstea Sfântului Teodorit, click aici.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article