Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Poveste - Imparatul serpilor

Împăratul şerpilor

 

de Ioan Slavici, după Moritz Arndt

 

repovestire

 


    A fost odată un şarpe care nu era şarpe ca toţi şerpii, ci fusese cândva om falnic, frumos, dar viclean. Pentru că minţise multe fete de împărat, a fost blestemat să se transforme în împăratul şerpilor, să aibă palat în mijlocul unei insule depărtate - palat de altfel plin cu toate minunăţiile - dar să rămână şarpe până când o fată frumoasă şi nevinovată va dori să-i fie soţie. Iar dacă nu voia, fata aceea, ademenită să vină la palatul şarpelui, rămânea prizonieră a acestuia, slujnică...


Au trecut anii şi împăratul şerpilor a ademenit multe fete frumoase la palatul său, pentru că din când în când putea cânta cu voce omenească şi le fermeca, trecându-le peste apa din jurul palatului său şi rugându-le apoi, timp de cinci zile la rând, să-l iubească şi să-i fie soaţe. Dar niciuna nu a primit, de aceea rămâneau slujnice la palat.

În împrejurimile palatului şarpelui vieţuiau şi doi ciobănaşi, un băiat şi o fată, pe nume Ileana şi Costică, care ştiau de puterile şarpelui fermecat, dar nu se temeau de el. Într-o zi, pe când Ileana rămăsese singură cu vitele, împăratul şerpilor s-a arătat şi a început să-i cânte de nuntă, cu un glas vrăjit, încât aceasta a uitat de pericol... Zadarnic s-a zbătut după aceea, era prea târziu. Şarpele a dus-o şi pe ea în palatul său, i-a arătat toate minunăţiile, bogăţii, haine şi bucate alese, flori şi slujnice supuse, dar Ileana nu a dorit să fie soţia lui, respingându-l.


Costică, dându-şi seama că pe iubita lui a furat-o împăratul şerpilor, s-a supărat tare, dar nu avea ce să facă. Şarpele era vrăjit şi nimeni nu putea intra în palatul lui, căci ar fi murit pe dată. Doi ani s-a zbuciumat Costică, până când a primit un sfat de la un păstor, cum să învingă puterea şarpelui şi cum să elibereze toate fetele.

El a făcut un ciomag din planta numită spinele crucii, cioplindu-i şi o cruce la un capăt. S-a dus curajos spre şarpe şi-l atinse cu ciomagul, iar acesta se încolăci pe el, fără putere de scăpare. Mai multe zile l-a bătut şi l-a ţinut Costică pe ciomag, poruncindu-i să jure că va elibera fetele şi în primul rând pe Ileana lui, dar şarpele nu voia. În cele din urmă, a jurat, iar Costică l-a eliberat de pe ciomag, tăindu-i crucea.

Şarpele l-a luat pe Costică şi l-a dus în palatul său, peste apă, deschizându-i poarta. Acum fetele erau eliberate, mai rămânea ca să fie trecute apa, iar pod nu exista. Fiindu-i milă de împăratul şerpilor, care rămânea singur, Costică l-a sfătuit să se lase de viclenii şi ademeneli, că nu cu acestea va câştiga dragostea cuiva, ci cu căinţă şi umilinţă... Numai că şarpele nu l-a ascultat, ci a vrut iar să-l păcălească. A durat un pod din pânză de păianjen, pentru Costică şi pentru fete, ca să nu poată pleca, de fapt.


Încrezându-se în puterea lui Dumnezeu, Costică a păşit pe acel pod, care pe dată s-a transformat în punte de marmură... Aşa captivii au plecat, după care podul a fost înghiţit de ape... Cu mare bucurie s-au întors fetele la casele lor, având cu ele şi bogăţii din palatul împăratului şerpilor, iar Costică a făcut nunta cu Ilenuţa, mutându-se departe de palatul fermecătorului.

Iar despre acel şarpe nu se ştie dacă a reuşit vreodată să scape de sub vraja sa...- spre povești originale, click aici.

- spre pagina de povești clasice,
click aici.

spre povestea "Împăratul șerpilor" în versuri, click.


123gifs071Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article