Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Legenda lui Stefan cel Mare si a Vrancioaiei

Legenda lui Ștefan cel Mare și a Vrâncioaiei

repovestire


Se spune că a fost mai demult, pe când domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt stăpânea în Moldova, luptându-se cu turcii, o femeie vrednică, pe nume Tudora Vrâncioaia, care avea șapte feciori: Bodea, Spirea, Negrilă, Bârsan, Spulber, Pavel și Nistor. Toți șapte erau ciobani în munții Vrancei, după cum erau mai toți voinicii locului.
S-a întâmplat ca, într-o luptă cu turcii, Ștefan, neavând destulă oaste, să fie învins. Singur, flămând, obosit și necăjit, a bătut la ușa Vrâncioaiei, să primească găzduire de-o noapte. Aceasta l-a primit - fiind lege nescrisă ospitalitatea străinilor - și l-a omenit cum se cuvine. Curând după aceea, domnitorul a adormit, fără să dezvăluie cine este.

Vrâncioaia însă a ghicit cine e, după îmbrăcăminte și după chip. Auzise ea că domnitorul e la ananghie, deci și-a chemat feciorii de la treabă și i-a îndemnat să strângă fiecare câte o mică oaste din munți și să meargă la luptă.
Feciorii au făcut așa, încât dimineață, când s-a trezit domnitorul, în fața casei era oastea gata.
Cu mare bucurie a pornit Ștefan la luptă, alături de feciorii Vrâncioaiei, obținând de această dată victoria. Niciunul din cei șapte frați nu a pierit în luptă. La sfârșitul bătăliei, Ștefan i-a chemat la sine, să-i răsplătească: fiecăruia i-a dăruit unul dintre munții Vrancei, întocmind act domnesc pentru aceasta.

Și așa, cei șapte frați s-au întors la îndeletnicirile lor, întemeind fiecare un sat cu numele său. Iar mama lor a rămas de legendă, pentru vrednicia și curajul ei, pentru inima generoasă și pentru iubirea de țară.


Teo

Spre aceeași legendă în versuri, autor Mirela Șova, click aici.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
V
ms foarte mult de legenda
Répondre
M
nu este completa
Répondre
R
Super
Répondre
R
Ms foarte mult
D
E bine dar ma ajuta cineva sa fac povestirea pe scurt?
Répondre
C
mmmmmmm
Répondre
R
Uşor! A fost odata pe vremea lui Ştefan cel Mare o femeie pe nume Tudora Vrâncioaia.Ea avea 7 fii care erau ciobani pe munții Vrancei. Într-o lupta s-a primit că Ştefan cel Mare nu avea oastea atât de mare ca să poate să căştige.Singur, obosit şi flămând El se opri la usa Vrâncioacei.Ea l-a primit, iar dupa ce a mâncat a adormit fără să spuna cine era.Vrâcioaia şi-a dat seama dupa înbracaminte şi dupa chip. Atunci a chemat faciorii şi Le-a spus să aduce o oaste.Când s-a trezit Ştefan cel Mare a găsit aceea oaste şi s-a bucurat tare. Dupa lupta Nici un fecior nu era ranit. Stefan cel Mare I - a rasplatit:Le-a dat cate un pamant cu numelele lor.