Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Viata Cuviosului Teodor Sicheotul Episcopul, 22 aprilie

Viața Cuviosului Teodor Sicheotul,
Episcopul Anastasiopolei

serbat la 22 aprilie

după Vieţile Sfinţilor pe Aprilie

 

repovestire

 


Sfântul Teodor s-a născut în secolul VI după Hristos, în Galatia (satul Sicheia), şi încă de când era în pântecele mamei sale s-a arătat semn minunat despre el, şi anume o vedenie cu o stea mare venită din cer. Acest lucru arăta faptul că Sfântul Teodor avea să fie cu adevărat făclie înaintea oamenilor, prin credinţa sa curată şi prin faptele sale minunate. Vedenia s-a repetat, într-o formă asemănătoare, pe când Sfântul a fost numit episcop.


De copil, minunile au început să apară şi a trecut o vreme până când familia lui să înţeleagă chemarea specială a lui Dumnezeu pentru Teodor. Căci el, condus de Sfântul Gheorghe, care i se arăta lui, mergea la o bisericuţă a acestuia din muntele învecinat, iubind postirea aspră şi rugăciunea.


Crescând, a primit de tânăr a fi călugăr şi mai apoi preot, fiind condus în continuare de ajutorul şi sfatul Sfântului Gheorghe dar şi de oameni înaintaţi în vârstă şi în credinţă, pe care i-a cercetat pentru sfat. Acest copil, devenit tânăr, le-a fost tuturor de mirare, pentru marele dar cu care a fost el dăruit de Dumnezeu, chiar de copil putând alunga demoni, cum s-a şi întâmplat, la rugămintea oamenilor.

De mai multe ori, el îşi săpa peşteri în preajma bisericii Sfântului Gheorghe din munte, închizându-se acolo şi primind puţină hrană. De câteva ori a fost vindecat de Sfinţi şi de Maica Domnului, de bolile care se abătuseră asupra lui sau de otrava oamenilor.

Aflând despre nevoinţele sale, oamenii îl rugau să-i vindece de boli, de diavoli şi să-L înduplece pe Dumnezeu să aducă ploaie la vreme de secetă. Cuviosul Teodor nu făcea acele minuni decât rugat de credincioşi, şi întotdeauna Dumnezeu îl asculta iar diavolii cu glas îi ştiau de frică şi părăseau locurile, casele şi sufletele oamenilor pe care le bântuiau.


Chiar şi pe un vrăjitor care a încercat să-l omoare cu vrăjile sale, Sfântul Teodor l-a ajutat să vină la credinţă şi să se lepede de ticăloşiile sale.

Atâta trecere avea la Dumnezeu acest Sfânt, încât, pe când se nevoia într-o cuşcă de fier fără acoperiş (şi pe timp de vară, şi iarna), îmbrăcat în fier, a cerut să-i prelungească viaţa, fiind bolnav, pentru a avea mai mult timp de pocăinţă. Și a primit acest dar, mai trăind (vindecat prin minune), ajungând chiar şi a fi episcop cu de-a sila pentru o vreme.

Sunt personal uimit de toate minunile sale şi de întreaga sa viaţă, căci nu e des să auzi de asemenea nevoinţe şi de o atât de adâncă smerenie, cunoscând Cuviosul că din darul lui Dumnezeu le face pe toate şi având inima curată pururea înaintea Feţei Sale; dar şi de cât de mulţi oameni a ajutat cu rugăciunea şi cu prezenţa sa. Pe când era în peşteră, oamenii luau ţărână din jurul peşterii şi o foloseau la mâncare, vindecându-se...


El a fost şi mare povăţuitor, atât ca episcop, cât şi ca pustnic, căci mulţi au venit la călugărie şi la pustnicie, cerându-i sfatul. Spre sfârşitul vieţii, Sfântul a dorit să renunţe la episcopie şi să se retragă în singurătate, ceea ce i s-a dăruit lui.

Şi-a cunoscut sfârşitul, anunţat de Sfântul Gheorghe, marele său ocrotitor.

Pentru rugăciunile sale, Doamne, miluieşte-ne şi dă-ne timp de pocăinţă! Amin.


Spre poezie închinată Sfântului Teodor Sicheotul Episcopul, click.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article