Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Poveste - Pasarea de aur

Pasărea de aur

de Fraţii Grimm

 

repovestire

 


 

    Această poveste se aseamănă cu „Prâslea cel voinic şi merele de aur", în anumite privinţe... Deci a fost odată un împărat care avea în grădină un măr ce făcea mere de aur... Numai că un hoţ tot fura câte un măr (iar împăratul număra merele, aşa că ştia câte lipsesc...).

Au încercat degeaba fiii mai mari ai împăratului (adică mijlociul şi cel mare) să afle şi să prindă hoţul. Au adormit lângă copac şi, când se trezeau, alt măr dispăruse. Doar Prâslea a fost mai hotărât şi nu a adormit, încât noaptea a văzut cum o pasăre de aur vine şi încearcă să fure. Nu a reuşit să o prindă, ci a rămas numai cu o pană de aur a acesteia...


Împăratul şi-a dorit pasărea. Atunci feciorii cei mari au pornit, pe rând, în căutarea ei. Pe drum, le-a ieşit în cale o vulpe năzdrăvană. Aceasta vorbea şi i-a sfătuit pe feciori să nu înnopteze la hanul cu multă veselie, care le va ieşi în cale, ci la acela mai sărăcăcios, de vizavi. Însă aceştia nu au ascultat, ci au tras la hanul mai arătos, unde au rămas... zile şi ani, uitând de scopul lor.


Prâslea, văzând că fraţii lui nu se întorc, nici cu pasărea, nici fără, a cerut voie de la tatăl său ca să plece şi el. S-a dus, dar a ascultat sfatul vulpii şi a tras la hanul sărăcăcios. A doua zi, vulpea iar i-a ieşit în cale şi l-a sfătuit ce să facă, ba chiar l-a ajutat la drum, punându-l să încalece pe coada ei, ducându-l mai repede la palatul unde locuia pasărea de aur.


Vulpea i-a spus feciorului cel mic al împăratului că va ajunge la un palat vrăjit, unde soldaţii dorm. Nu avea decât să ia pasărea dintr-o cameră, în colivia ei de lemn - dar nu cumva să mute pasărea în colivia de aur, că atunci va fi rău de el. Prinţul a ascultat şi de data aceasta şi a reuşit să ducă pasărea împăratului. Acesta s-a bucurat mult, mai ales că Prâslea îi eliberase şi pe fraţii săi, aducându-i acasă. Pasărea de aur i-a fost dăruită lui Prâslea, iar peste noaptea ea s-a transformat într-o preafrumoasă prinţesă. Ea i-a povestit feciorului că fusese vrăjită să fie pasăre şi că el a eliberat-o de sub vrajă.

A urmat... nunta lui Prâslea cu fata..., care a durat, cum ţin toate nunţile din poveşti, trei zile şi trei nopţi.


- spre povești originale, click aici.

- spre pagina de povești clasice,
click aici.


123gifs071Teo

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

carambaole:0118: 05/02/2009 00:13


Bonjour,mon duel de poésie
est cloturé ,je viens donc vous
saluer,car je suis en retard de civilité

Teo 05/02/2009 14:03


 Salut, Salut et duelez-vous charmant...