Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Macinici manastiresti (doua tipuri)

Măcinici mănăstirești (două tipuri)

 

 

Pentru ziua de 9 martie, când sunt sărbătoriţi Sfinţii Patruzeci de Mucenici din Sevasta, gospodinele pregătesc:

 

Măcinici fierţi

 I
ngrediente: 500 ml apă călduţă, o linguriţă de sare, nucă măcinată după gust, o linguriţă de scorţişoară, o linguriţă de sare, coajă rasă lămâie, 3 linguri zahăr, esenţă de rom, jumătate de pahar untdelemn, făină cât cuprinde.

 

Preparare: Făina se cerne într-un lighean (la început puneţi circa jumătate de kg, urmând să mai adăugaţi după caz), se face o scobitură în care se adaugă apa, uleiul, sarea şi se frământă bine. Apoi aluatul se întinde în foaie subțire (circa 3 mm grosime) şi se decupează inele, folosind un pahar mare şi unul mic. Acestea se răsucesc în opturi şi se lasă la uscat aproape o oră, pe planşeta unde i-aţi preparat.

Se pune apă la fiert şi acolo se cufundă mucenicii, lăsându-i timp de o oră. La sfârşit se adaugă zahărul, scorţişoara, coaja de lămâie, aroma (puteţi folosi de rom sau de vanilie, după cum consideraţi) şi se mai lasă câteva minute, la foc mic.

Vasul se ia de pe foc şi când mucenicii s-au răcit se adaugă nuca măcinată. Apa în care fierb se îngroaşă, formând o cremă împreună cu celelalte ingrediente.

 

Dacă vă întrebaţi de ce se fac mucenicii în formă de 8, gândiţi-vă că optul răsturnat e simbolul matematic al infinitului, iar Cei Patruzeci de Mucenici au câştigat, prin martiriul lor în lacul îngheţat şi prin toate celelalte chinuri, VEȘNICIA alături de Dumnezeu.

 

 

Mucenici (Măcinici) copţi

 Ingrediente aluat:
1 kg făină, 500 ml apă, drojdie cât o nucă, o linguriţă de sare, nucă măcinată.

Ingrediente sirop: câteva linguriţe de miere, zahăr vanilat, puţină apă.

 

Preparare: Aluatul se prepară şi se frământă precum cel de pâine (făina se amestecă împreună cu apa călduţă, sarea, drojdia), apoi se lasă la crescut o jumătate de oră. Din aluat se rup bucăţi mai mici, din care se formează prin răsucire între palme rulouri de cocă. Acestea se unesc în formă de opt, punându-se în tava unsă cu ulei, lăsând o distanţă oarecare între ele, pentru că mucenicii astfel formaţi mai pot fi lăsaţi la crescut în tavă (înainte de a o da la cuptor), dar şi pentru că mai cresc în timpul coacerii.

Când se scot de la cuptor (rumeniţi), se adaugă peste ei siropul (apa se fierbe cu mierea până se îngroaşă, iar după ce se ia de pe foc se adaugă zahărul vanilat), apoi se presară cu nucă măcinată din belşug.

 


Chiar dacă puteţi găsi măcinici copţi de cumpărat foarte uşor, vă recomandăm să îi pregătiţi în casă - aceştia sunt cei mai gustoşi!

 

 

Spor şi Sfinţii Mucenici să vă ocrotească!(
Sfat: dacă doriţi ca şi copiii dvs. să participe la prepararea măcinicilor, îi ajutaţi şi îi învăţaţi să formeze şi ei opturi din cocă, iar dumneavoastră le puteţi povesti între timp din viața Sfinţilor Mucenici, care au fost soldaţi în Sevasta Armeniei. Aceştia au fost aflaţi că sunt creştini de căpitanul păgân Agricola şi de aceea au fost chinuiţi. Se ştie că au fost băgaţi într-un lac care peste noapte a îngheţat, iar la mal era o baie caldă, pregătită pentru cei ce se vor răzgândi şi se vor închina la zei. Unul dintre cei 40 a cedat..., dar un paznic al mucenicilor (care cântau rugăciuni şi psalmi în apă) a intrat de bunăvoie la chinuri, în locul acestuia, mărturisind credinţa.

Pentru că Dumnezeu a făcut ca apa lacului să devină ea însăşi un loc plăcut, nici rece, nici fierbinte, scăpându-i pe cei chinuiţi, conducătorul păgân a hotărât zdrobirea oaselor lor și apoi arderea sfintelor moaște.

Numele celor 40 este: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Actiu, Flaviu, Acachie, Eedit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie. Apoi, îi trimiteţi pe copii să citească și din Vieţile Sfinţilor pe luna Martie, unde pot afla mai multe lucruri despre aceştia. Pentru ca tradiţia măcinicilor să nu rămână doar la nivelul unei reţete de post... gustoase, ci să faceţi legătura cu evenimentul religios real!)

Spre pagina cu rețete, click aici .

Spre povești cu rețete,
click aici.

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article