Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Ce inseamna Pronie? Planetele - altfel de prieteni...

Planetele - altfel de prieteni

 După cum v-am spus şi altădată, îmi place să studiez despre planete. Nu oricum, însă. Iată ce am citit la un părinte (Arhimandrit Daniil Gouvalis), despre acestea:


„Să facem o călătorie ştiinţifică printre aştrii cei mai apropiaţi de noi şi să-i lăsăm să ne vorbească. Soarele constituie centrul unei familii de corpuri stelare. Nouă corpuri cereşti, nouă planete îl înconjoară şi se învârt continuu în jurul lui, aşa cum - ca să facem o asemănare - în vechime se învârteau pe arie caii în jurul stâlpului care era proptit în mijlocul ariei. Una din cele nouă este şi planeta care ne cară în spinare, Pământul.


Pământul este singura planetă locuită de oameni. Celelalte opt sunt pustii. Şi locul pământului este ideal sau foarte potrivit. Nu este foarte aproape de centru, de Soare, dar nu este nici foarte îndepărtat. La suprafaţa Soarelui este o temperatură de 4000 grade Celsius. Dacă, aşadar, Pământul s-ar afla în locul planetei Mercur sau Venus, ar semăna cu un cămin încins. Dacă, iarăşi, s-ar afla în locul planetelor Saturn, Uranus, Neptun sau Pluto, ar semăna cu un gheţar îngrozitor. În primul caz, ne-am prăji. În cel de-al doilea, am îngheţa. (...)


Aceste lucruri neplăcute au fost evitate pe pământ, pentru că Tatăl nostru Cel ceresc ne-a aşezat planeta într-o poziţie favorabilă, încât căldura care vine de la Soare să ajungă aici la temperatura ideală. Este ceva care poate nu cunoaştem şi la care nu ne gândim. Minune a proniei cereşti. Reazem al credinţei.


În relaţia Soare şi Pământ putem să mai descoperim şi alte minuni. Să studiem, de exemplu, mişcarea Pământului. Este desigur cunoscut nouă tuturor că Pământul se mişcă şi în jurul axei sale şi în jurul Soarelui. Într-un an descrie o mişcare de rotaţie în jurul Soarelui. S-a calculat că Pământul se mişcă cu o viteză de 1760 km / minut. O viteză uimitoare! Înaintea acesteia pălesc vitezele pe care le dezvoltă cele mai rapide rachete. Să studiem puţin această situaţie. De ce, oare, viteza să fie atât de mare? Nu putea să fie mai mică? Să fi fost, de pildă, de 50 sau 100 sau 150 km / minut! S-ar fi petrecut oare atunci ceva neplăcut? Desigur! Şi încă lucruri foarte urâte. Dacă, de exemplu, Pământul ar alerga cu 176 km / minut am avea o creştere uriaşă a duratei zilei şi a nopţii. Ziua şi noaptea nu ar avea fiecare câte 12 ore. Ar avea mult mai multe ore: 120 ore!

Închipuiţi-vă acum o zi de vară călduroasă care să ţină 120 de ore. Razele arzătoare ale Soarelui s-ar împrăştia catastrofal pe plante. Aceste raze ar pârjoli şi ar distruge vegetaţia. Lumea plantelor s-ar îndrepta către moarte. Şi când s-ar distruge lumea plantelor, oricine îşi dă seama ce urmări jalnice ar rezulta şi pentru lumea animalelor. Cu alte cuvinte, Pământul ar începe să arate ca un cimitir.

Ce să mai spunem şi despre o noapte care ar dura 120 de ore! Ar fi o adevărată tortură să aştepte cineva să apară zorile."


(extrase din „Minunea credinţei", Arhimandrit Daniil Gouvalis, Editura Bunavestire, Bacău, 2000 - după originalul din limba greacă, apărut în 1985)


 

Ar mai fi o întrebare, pe care să i-o adresez mamei:


- Ce înseamnă „pronie"?

(Dar, te rog, mami, explică-mi fără cuvinte greu de înţeles, ca să nu dau doar din cap şi să zic - da - când n-am înţeles nimic.)


Răspuns:
- Pronia sau Purtarea de grijă a lui Dumnezeu este tocmai acest lucru: faptul real, foarte adevărat, chiar dacă unii oameni nu-şi dau seama (şi nu ne dăm seama cum se cuvine, niciunul dintre noi), că Dumnezeu ne poartă de grijă ca un Părinte Atotputernic, Atoatevăzător, Atoateştiutor şi Iubitor de oameni. Că El conduce toate cele ce sunt spre bine, fără să ne forţeze libertatea. Putem conlucra (colabora) cu El dacă vrem, sau putem să nu vrem... Numai că atunci când refuzăm această „colaborare"... devenim tare nefericiţi. Oricând, chiar şi dacă trecem prin mari necazuri sau suferinţe, să ne păstrăm încrederea în Purtarea Sa de grijă iubitoare şi înţeleaptă. Atunci vom gusta Raiul încă de pe pământ. Iar cercetarea celor create de Dumnezeu este bine să se facă nu doar din curiozitate ştiinţifică, ci şi pentru a ne minuna de măreţia celor pe care El le-a făcut şi le-a gândit în mod extraordinar. Ei, ai înţeles?

- Am înţeles că Dumnezeu a avut grijă ca Pământul să fie o planetă locuită... de oameni care îi pot spune şi nu. E de mirare asta!

- Nu-ţi pot explica şi de ce unii oameni chiar spun "nu". Rămâne un secret... la care chiar nu ai nevoie de răspuns!


Teo & Mami

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article