Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Fanuropite - Nu uitati de mama Sfantului Fanurie (27 august)!

Nu uitați de mama Sfântului Fanurie (27 august)

și de fanuropite!

 

 

 

Mozaic-Sf-Fanurie.jpg

 

Îndeosebi grecii îl cinstesc pe Sfântul Fanurie, și pe lângă slujbă și acatist, ei își amintesc de rugămintea acestuia dinaintea morții mucenicești, pentru mama sa:


"Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe aceștia care au făcut plângere și strigare, fă ca tot cel ce va face o turtă și o va da săracilor să fie ascultat în orice durere dreaptă va avea. Acestea zic, să fie spre iertarea păcatelor mamei mele, care a murit păcătoasă", și de răspunsul pe care l-a primit el de la Dumnezeu: "Fie Fanurie după cuvântul tău și tot cel ce te va chema pe tine în ajutor să fie ascultat de Mine și tu vei fi ajutorul celor în nevoi".


Obiceiul fanuropitelor (prăjiturelelor / turtițelor pentru pomenirea mamei Sfântului Fanurie) s-a extins și în alte țări ortodoxe, bineînțeles, și în România. Spre exemplu, la Biserica Greacă din Brăila, se citește lunea acatistul, și se fac turte de 9 ori la rând, iar a zecea oară, o plăcintă de mulțumire, pentru ajutorul primit.

 

În Grecia, obiceiul e puțin diferit: se fac turte 9 zile la rând (doar dacă e duminică, nu), de regulă de post, cu ulei de măsline, scorțișoară, suc de portocale, care se împart săracilor, pentru mama lui Fanurie, și a zecea zi o plăcintă.

Toți cei care se roagă Sfântului Fanurie au simțit ajutor în problemele lor, fiind un grabnic ajutător al celor cu probleme, cu pierderi, cu boli, cu necazuri.

 

Rețeta preparată astăzi este de aici:

http://coolinarie.wordpress.com/2011/06/24/fanuropita-prajitura-sfantului-fanurie/

 

- De la mami -


Rețetă de vară: Fanuropite

 

 

Cele necesare:

 

4 portocale mari (care se storc), 400 g zahăr, 400 ml ulei măsline, 800 g făină, 1 linguriță bicarbonat, 1 linguriță scorțișoară pudră, 1 linguriță praf de cuișoare, 100 g stafide, 100 g miez de nucă mărunțit.

 

STA50025-copie-1.JPGSTA50024-copie-1.JPG

 

Preparare:

 

Se amestecă sucul de portocală cu zahărul, coaja rasă de portocală, bicarbonatul, apoi făina, uleiul și celelalte.

Se toarnă în tava rotundă unsă cu ulei de măsline și tapetată cu hârtie de copt, se dă la cuptor pentru circa 50 min, foc potrivit.

Se împarte a doua zi.

(Din rețetă nu am respectat exact cantitatea de ulei, am pus circa 250 ml).

 

Nu uitați să citiți și Acatistul Sfântului Fanurie!

 

Spre pagina cu rețete, click aici .

Spre povești cu rețete, click aici.


Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article