Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
Vacanta non-stop

Vacanta non-stop

pur si simplu

Rapunzel - Tangled, filmul bate povestea

5465420231_5d0324da1d.jpg„Rapunzel” este o poveste din folclorul german, preluată şi prelucrată de Fraţii Grimm, publicată în 1812. Povestea originală era diferită de versiunea filmului Disney - 2010, numită „Tangled” („O poveste încâlcită”).

 

În film, Rapunzel devine un personaj uimitor, reuşind să scape din mreaja minciunilor vrăjitoarei, şi găsindu-şi „un nou vis”, dragostea şi familia, ca şi locul cuvenit în împărăţie.

 

Mesajul filmului este îndemnul la o reală cunoaştere de sine şi a valorii proprii, la împlinirea viselor râvnite, cu ajutorul celorlalţi.

 

 

Povestirea filmului Tangled (versiune îmbogăţită faţă de povestea Fraţilor Grimm)


 

 

Într-o zi, o rază de soare a căzut pe pământ, transformându-se într-o floare cu capacităţi vindecătoare, miraculoase. Dar pentru a-şi activa capacităţile, trebuia cântat un anumit cântec. O vrăjitoare bătrână a descoperit-o şi a folosit-o doar pentru sine: spre a întineri şi a-şi spori puterile. Când era să nască, împărăteasa din zonă s-a îmbolnăvit grav. Oamenii au pornit cu toţii să caute floarea miraculoasă, pentru a o salva pe aceasta şi pe copil. Au găsit floarea, au pregătit un leac din petalele ei, pe care împărăteasa l-a băut şi s-a vindecat.


 

Apoi a născut o fetiţă cu părul ca de aur: este vorba de Rapunzel. Dar vrăjitoarea era disperată, că nu mai avea floarea. Ea a crezut că puterea florii s-a ascuns în părul fetiţei. A vrut să taie noaptea o şuviţă, dar şi-a dat seama că, prin tăiere, părul îşi pierdea orice putere. Dar când spunea descântecul şi mângâia părul (netăiat) al pruncei, acesta strălucea şi o întinerea din nou. De aceea, vrăjitoarea a furat fetiţa şi a crescut-o ca pe fiica ei, departe, într-un turn înalt, ascuns de lume, fără să-i taie vreodată părul.

 

 

Aşa că părul fetiţei crescuse foarte, foarte lung. Vrăjitoarea se urca în turn agăţându-se de părul fetei, şi din timp în timp cânta acel descântec, împrospătându-şi puterile. Pe fată a convins-o de mică să nu părăsească vreodată turnul, că în afară ar fi oameni foarte răi, care vor să-i taie părul. Fata a crezut acest lucru, până când avea să împlinească vârsta de 18 ani.

Ea observa în fiecare an, de ziua ei, un lucru ciudat: undeva, în aer, se ridicau lampioane luminoase, ca şi cum erau chiar pentru ea. De fapt, împăratul şi împărăteasa, disperaţi că şi-au pierdut fiica, lansau în fiecare an de ziua ei acele lampioane, ca simbol al speranţei lor că o vor regăsi şi că lampioanele vor ajunge la ea, să-i arate drumul spre casă.

 

 

În turn, Rapunzel învăţase de toate, să picteze, să gătească, să coasă, să citească, şi le făcea pe toate cântând, cu veselie, dar din când în când se întrista şi se întreba: „Oare când va începe şi viaţa mea, cu adevărat?” S-a hotărât ca în ziua când va împlini 18 ani să încerce să urmeze calea acelor lampioane, să vadă unde duc ele, cu toată opoziţia „mamei” ei (ea credea că vrăjitoarea îi e mamă).

 

 

Bineînţeles, vrăjitoarea a încercat să-i scoată ideea din cap, dar s-a întâmplat ceva inedit. Pe când vrăjitoarea era plecată, în turn s-a urcat un tânăr, hoţ de meserie, care tocmai furase de la palat... coroana de drept a Rapunzelei. Fata l-a lovit pe hoţ cu o... tigaie, doborându-l şi legând-l cu propriul păr. A urmat o negociere, între fată şi hoţ, ea cerându-i în schimbul libertăţii şi al coroanei, să o ducă la acele lampioane. Tânărul a acceptat după îndelungi negocieri şi amândoi au coborât din turn.

 

 

Pe drum, fata a avut mari remuşcări, că şi-a părăsit, chiar şi pentru o vreme, „mama”, fără să-i ceară voie. Principalul mod în care o manipula pe fată vrăjitoarea, pe lângă acele minciuni că îi e mamă şi că e spre binele ei să stea în turn, era să-i spună că „o iubeşte cel mai mult din lume” – fapt contrazis, de fapt, prin comportamentul şi ironiile presărate ale hârcei.

 

După multe peripeţii, fata şi tânărul ajung la acele felinare zburătoare, cunoscând multă lume între timp. Cu oricine îi ieşea în cale, Rapunzel se împrietenea şi reuşea, prin puritatea, frumuseţea, bunătatea şi inteligenţa ei, să-i determine pe toţi să-şi „caute visul”, să nu mai lâncezească într-o viaţă fără rost. Cel mai greu a cedat chiar tânărul hoţ, de fapt un orfan pornit pe căi greşite, care în cele din urmă a renunţat la furtişaguri şi s-a îndrăgostit de Rapunzel, devenită „noul lui vis”.

 

Povestirea e presărată cu multe răsturnări de situaţie şi dialoguri comice, iar în final tânărul ajunge să fie rănit de vrăjitoare, mortal. Singura cale de a fi vindecat era cu ajutorul părului miraculos al fetei. Rapunzel, care între timp şi-a dat seama că vrăjitoarea nu e mama ei adevărată şi că nu îi vrea deloc binele, ci urmăreşte doar un interes egoist, îi promite acesteia că o va urma pretutindeni şi va folosi puterea părului numai pentru ea, cu condiţia să-i permită să-l salveze pe Eugene (tânărul îndrăgostit). Vrăjitoarea îi dă voie, dar în acel moment, Eugene se preface că vrea să o sărute pe fată, când de fapt, cu un ultim gest, îi taie părul acesteia, ca să-şi piardă puterile magice şi, chiar dacă el avea să moară, fata să nu mai poată fi folosită de hârcă.

 

 

În acel moment, Eugene moare, fata îşi pierde puterea părului, iar vrăjitoarea îmbătrâneşte brusc şi ireversibil, împiedicându-se şi căzând din turn (moare). Dar o lacrimă a Rapunzelei, căzută pe obrazul tânărului, are o aceeaşi putere magică, readucându-l pe acesta la viaţă.

În final, fata îşi regăseşte părinţii şi, după o vreme, se căsătoreşte cu Eugene.

 

 

Dar personajul cel mai haios al filmului este... calul. Un cal cu veleităţi de ofiţer şi de câine-lup, care la început încearcă să-l prindă pe Eugene-hoţul, fiind îmblânzit la întâlnirea cu Rapunzel. De dragul fetei, calul îşi schimbă ... principiile şi devine un fel de „calul lui Făt-Frumos”, având un rol important în desfăşurarea acţiunii. Un alt personaj important este un cameleon, prieten şi tovarăş în singurătatea turnului al lui Rapunzel, care îl testează pe Eugene iar, la final, o „ajută” pe vrăjitoare să se impiedice şi să cadă din turn.

 

Accentul în film cade pe importanţa inocenţei lui Rapunzel, dublată de inteligenţă şi de dorinţa de a-şi împlini propriul ideal (vis). Forţa bunătăţii, frumuseţii şi inteligenţei se amplifică, prin câştigarea de noi şi noi prieteni, dornici să o ajute, cărora li se trezeşte, la rândul lor, dorinţa împlinirii propriului vis, cu ajutorul celorlalţi. Eugene atrage atenţia îndeosebi prin gestul final, când îi taie părul fetei, sacrificându-se de dragul ei. Ea e noul lui vis. Desigur, e impresionantă şi reprezentarea 3D a filmului...

 

 

În povestea originală, după Fraţii Grimm, naraţiunea se desfăşoară altfel...: părinţii lui Rapunzel nu sunt împărat şi împărăteasă, ci oameni simpli. Nu cade nicio rază de soare din cer, iar mama Rapunzelei, pe când era însărcinată cu aceasta, pofteşte nişte... rapunzel (o legumă asemănătoare cu salata), din grădina unei vrăjitoare. Soţul îi aduce, dar vrăjitoarea îl surprinde şi îi cere în schimb ca să-i dea fetiţa la naştere. Soţul acceptă târgul, iar fata e crescută de vrăjitoare într-un turn, izolată, având nişte cosiţe foarte lungi, pe care se suia vrăjitoarea în turn. Un prinţ a trecut pe acolo, a văzut ce se întâmplă şi a vrut să ajungă la fata din turn.

 

Incantaţia nu mai are rol vindecător, părul fetei nu străluceşte ca în film, dar de fiecare dată când se cântă „Rapunzel, dulce fecioară / Cosiţele-ţi acum coboară / Să urc pe ele ca pe scară”, ea îşi desfăşoară părul, pentru oricine doreşte să urce în turn.

Prinţul vine de mai multe ori la fată, până când află vrăjitoarea. Drept răzbunare, vrăjitoarea îi taie părul fetei, o duce într-un pustiu, iar pe prinţ îl păcăleşte să se urce în turn şi să cadă, fără a muri însă. Prinţul este rănit în spinii de la marginea turnului şi rămâne orb, rătăcind multă vreme până când ajunge la pustiul unde trăia Rapunzel. Lacrimile fetei vindecă orbirea prinţului, care o duce la palatul său, iar Rapunzel îi face doi copii, trăind fericiţi... până la adânci bătrâneţi.


De data aceasta, filmul bate povestea!

 

publicat de Teo

Partager cet article

Repost 0

Commenter cet article