Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Viata Sfantului Mucenic Haralambie, 10 februarie

4641435162_ec374c0b54.jpgSfântul Mucenic Haralambie, episcopul Magnesiei

(10 februarie)


 

Episcopul Haralambie a trăit pe vremea împăratului roman Sever. Pe atunci mulţi oameni se închinau zeilor păgâni. Deci episcopul îi învăţa pe aceştia să slujească adevăratului Dumnezeu, Iisus Hristos.

El a fost prins de conducătorul cetăţii Magnesia şi certat pentru cuvintele lui.

- Gândeşte-te că eşti bătrân! Vrei să-ţi sfârşeşti viaţa în chinuri, pentru Hristos al tău? i-a zis acesta lui Haralambie, care avea vârsta de 113 ani. Mai bine vino şi închină-te zeilor.

- Cum să mă închin la nişte statui în spatele cărora sunt diavoli? Vedeţi şi voi că ei se sperie de semnul Crucii, atâta putere au! le-a răspuns înţeleptul episcop.

De aceea Sfântul a fost torturat cumplit, cu unghii de fier. După un timp, acele instrumente de tortură  s-au topit, fără să lase nici o rană pe trupul episcopului. Oamenii care îl chinuiau s-au speriat şi au spus conducătorului cetăţii că vor şi ei să fie creştini. Ei au fost omorâţi pe loc.

Însoţitorul conducătorului cetăţii, Luchie, a vrut să îl chinuiască el însuşi pe Haralambie, însă i s-au rupt singure mâinile, din coate, şi s-au lipit de trupul pătimitorului.

- Vai, acest om e vrăjitor! striga Luchie.

Conducătorul a venit şi l-a scuipat pe episcop. Pe dată, capul i s-a sucit singur la spate. Şi au început locuitorii cetăţii şi cei doi conducători să se roage de Sfânt, să îi ierte, şi de Dumnezeul adevărat, pe    Care-L mâniaseră.

Sfântul s-a rugat pentru cei doi oameni.

- Bucură-te, Haralambie, căci pentru viaţa ta îngerească, îi vindec pe cei bolnavi, a grăit Dumnezeu din nori, în auzul tuturor.

Cei doi au fost vindecaţi îndată şi au crezut în Domnul creştinilor. Mulţi alţi păgâni din cetate au venit la Sfântul Haralambie şi s-au botezat; iar cei bolnavi se vindecau.

 

Împăratul Sever a aflat de această întâmplare şi  s-a supărat foarte tare. El a trimis trei sute de ostaşi, care l-au chinuit pe Sfânt şi l-au târât de barbă, în goana cailor, în drum spre Antiohia. Un cal de-al ostaşilor le-a grăit cu voce omenească:

- Blestemaţilor, nu vedeţi că în omul acesta locuieşte Dumnezeu? Dezlegaţi-l, slujitorilor ai diavolului!

Dar aceia, deşi s-au speriat, şi-au continuat drumul în acelaşi fel.

Haralambie a fost adus în faţa împăratului Sever. Mai înainte, diavolul luase chip omenesc şi se arătase lui Sever, zicându-i:

- Să nu crezi vreun cuvânt din ce îţi va zice acest bătrân, că e doar un vrăjitor!

Haralambie a fost chinuit de ostaşii lui Sever, dar Hristos l-a întărit şi l-a însănătoşit. El a făcut mai multe minuni înaintea împăratului: a vindecat un îndrăcit şi a înviat un mort. Dar Sever îl credea tot vrăjitor.

- Eşti bătrân şi ai trăit degeaba, îi spunea Sever lui Haralambie. Ardeţi-i barba cu făclii aprinse, le-a poruncit el slugilor.

Însă când slugile au vrut să-l ardă pe Sfânt, un foc mare a ieşit din barba acestuia şi a ars mulţi păgâni din jur.

- Vino, Hristoase, arată-Te, ca să mă lupt cu Tine! Vino, dacă ai curaj în faţa oştilor mele! a strigat Sever către cer.

Atunci Dumnezeu a trimis un cutremur îngrozitor, cu tunete şi fulgere, încât mulţi au murit de frică. Iar împăratul şi cu un sfetnic al lui s-au trezit în văzduh, ţinuţi de mâini nevăzute. Înfricoşaţi, ei s-au rugat de Sfânt, să-i dezlege, promiţând că vor crede şi ei în Hristos. Ei au fost dezlegaţi de Dumnezeu, la rugăciunea episcopului Său.

Dar după câteva zile, ei s-au întors iarăşi la credinţa lor păgână.

 

Sever le-a poruncit lui Haralambie şi Galinei, fiica sa, să se închine statuilor idolilor, în zadar. Fata a intrat în templul păgân şi a dărâmat statuile, zicând:

- Zei fără putere, o biată fată vă poate sfărâma atât de uşor!

Mâniat, împăratul a poruncit să se cioplească alte statui, peste noapte, asemenea celor dintâi, şi să se pună în templu. Apoi să se spună lumii că zeii au înviat.

A doua zi, Galina a fost chemată la templu, să vadă zeii „înviaţi”.

- Ce minune! Pe aceşti zei îi pot dărâma şi mai uşor! Cu care să încep? s-a bucurat fericita fată.

Iar Haralambie multe minuni făcea în cetate, pentru care numeroşi păgâni îşi lăsau înşelăciunile şi se botezau, închinându-se lui Hristos şi mulţumind Sfântului.

Şi s-a făcut sfat la palatul împărătesc, pentru ca Sfântul să fie ucis cât mai degrabă, ca să nu părăsească tot poporul credinţa în zei.

Deci episcopul cel bătrân şi sfânt a fost dus spre omorâre. El se ruga. Deodată, s-au deschis cerurile şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a arătat stând pe un tron de smarald, înconjurat de îngeri. Domnul i-a spus lui Haralambie:

- Cere de la Mine, prietene, orice voieşti!

- Doamne, Îţi mulţumesc pentru vederea aceasta înfricoşătoare şi minunată. Te rog ca acolo unde vor fi moaştele mele şi se va cinsti numele meu, să nu fie foamete, ci pace, sănătate, mântuire, belşug de grâu, de vin, de animale, spre folosul oamenilor. Şi le dă acelora rouă vindecătoare din cer, ca ei să se bucure şi să slăvească numele Tău cel Sfânt!

- Aşa să fie, prietene, i-a răspuns Domnul.

Atunci Haralambie a murit, înainte de a fi tăiat cu sabia. Ostaşii au putut vedea sufletul lui cum se înalţă la cer, împreună cu îngerii. Şi în acea zi era 10 februarie.

Galina, fiica împăratului, a luat trupul mucenicului şi l-a pus în raclă de aur. Tatăl ei, Sever, nu a îndrăznit să-i mai spună şi să-i mai facă nimic, uimit şi el de cele întâmplate.

De atunci, Sfântul Haralambie se roagă pentru noi Domnului Hristos, ca un prieten al Său.

Numele lui înseamnă „cel ce străluceşte de bucurie”, căci aşa ne-a luminat pe noi, cu credinţa şi cu pacea sa sufletească.

 

Sfinte Mucenice Haralambie, ocroteşte-ne de foametea trupească şi sufletească!

 

(Textul a fost adaptat pentru copii de prof. religie Mirela Șova, după „Vieţile Sfinţilor pe luna februarie”, retipărite şi adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediţia din 1901 – 1911; Editura Episcopiei Romanului şi Huşilor, 1992, sub îngrijirea P. C. Arhim. Ioanichie Bălan)

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article