Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Vacanta non-stop

pur si simplu

Poveste. Vrajitorul din Oz

Am primit la premiu această carte... , "Vrăjitorul din Oz" de L. Frank Baum. O am de fapt în dublu exemplar, și am văzut și filmul, cu Muppets... Dintre personaje, toate mi-au plăcut la fel de mult. Acum sunt și eu prietenul lor!

 

 

Vrăjitorul din Oz

de L. Frank Baum

 

repovestire


    A fost odată ca niciodată o fetiţă pe nume Dorothy, care avea un căţel pe nume Toto. Ea locuia cu unchiul şi mătuşa ei, în Kansas. Într-o zi a venit o furtună uriaşă, un ciclon, care a ridicat în aer casa lor. Unchiul Henry şi mătuşa Em au reuşit să se ascundă în pivniţă, dar Dorothy nu s-a dus, pentru că îl căuta pe Toto, ascuns sub un pat.

Casa a zburat, cu Dorothy şi Toto în ea, până a aterizat în locuri depărtate. Fetiţa îşi dorea să se întoarcă acasă, dar nu ştia drumul. Se aflau în ținutul altinezilor. Casa aterizase taman peste o vrăjitoare rea, de la Răsărit, pe care o omorâse. O altă vrăjitoare, din Miazănoapte, îi explică fetiţei ce s-a întâmplat. În ţara lui Oz erau patru vrăjitoare: două bune şi două rele. Acum mai era doar una rea, cea din Apus. Iar Oz, era marele vrăjitor, din Oraşul Smaraldelor. Dorothy a primit pantofii de argint de la vrăjitoarea răpusă, care aveau puteri necunoscute. Apoi au fost îndreptaţi, ea şi câinele ei, să meargă în Oraşul Smaraldelor din mijlocul ţării, pentru a afla drumul spre casă chiar de la marele vrăjitor.


Drumul spre Oz era pavat cu pietre galbene. Deci cei doi au pornit la drum.... În cale s-au împrietenit mai întâi cu o sperietoare de ciori, pe nume Sperie Ciori. Acesta, spre surprinderea fetiţei, putea vorbi... Era foarte mâhnit că nu avea minte... şi că stătea toată ziua atârnat să sperie ciori... Fetiţa l-a dat jos şi el s-a alăturat fetiţei în călătorie, dorind ca Oz să-i dea un pic de minte... Mai apoi, trecând printr-o pădure, Dorothy a eliberat şi pe Omul de Tinichea, un om făcut din tinichea, care ruginise... iar ea i-a uns încheieturile cu ulei... Și acesta li s-a alăturat la drum, dorind să-i ceară lui Oz o inimă...
Dorothy deja se obişnuise cu ciudăţeniile...

A urmat întâlnirea cu leul cel uriaş... dar laş! Acestuia îi era frică de toate animalele, şi le speria cu răgetul lui... S-a alăturat şi el grupului, dorind ca vrăjitorul din Oz să-i dăruiască puţin curaj.

Pe drum se dovedeşte că totuşi Sperie Ciori are minte, că Omul de Tinichea are inimă şi că leul cel laş are curaj... dar că nu îşi dau seama de ce au.

Prima piedică din drumul lor a fost o prăpastie, peste care leul i-a trecut, ducându-i în spate, pe rând. Au urmat alte peripeţii, în care prietenii lui Dorothy au găsit soluţii de scăpare. Au avut de fugit de fiinţe uriaşe cu gheare, de trecut o apă... Le-a ieşit în cale câmpul de maci care dau somn fără trezire... Leul cel laş era cât pe ce să rămână adormit în câmp, dar a fost tras de acolo de mii de şoareci, supuşii reginei şoriceilor... Ca în poveşti, lucruri ciudate s-au petrecut.

Când au ajuns în oraşul Smaraldelor, ciudăţeniile au continuat. Pe Oz nu-l văzuse nimeni niciodată. Grupului de prieteni li s-au pus ochelari verzi, ca să nu orbească de la strălucirea oraşului. Vrăjitorul a acceptat să-i primească, iar prima care a intrat în sala tronului a fost fetiţa. Vrăjitorul era interesat de pantofii ei de argint şi de un semn luminos de pe frunte, pe care îl avea fata (era de la sărutarea protectoare a vrăjitoarei de la miazănoapte). Oz i s-a înfăţişat copilei ca un cap uriaş, stând pe scaun, dar fără voce înfricoşătoare. I-a spus că nu o va trimite acasă - căci asta era dorinţa fetei - până nu o va omorî pe vrăjitoarea de la Apus.


Lui Sperie-Ciori, care cerea creier, Oz i s-a arătat ca o femeie frumoasă, Omului de Tinichea, care cerea inimă, ca o fiară, iar leului cel laş, care cerea curaj, ca un glob de foc. Tuturor, Oz le-a cerut acelaşi lucru: să o omoare pe vrăjitoarea cea rea.

Aşa că prietenii noştri au pornit spre Apus, la vrăjitoare. Nu ştiau dacă o vor omorî, nu voiau să omoare pe nimeni, dar nu aveau unde să se ducă în altă parte. Vrăjitoarea vedea totul printr-un ochi. Ea a trimis o haită de lupi ca să-i omoare pe duşmanii ei. Omul de Tinichea însă i-a biruit, cu toporul. Apoi vrăjitoarea a trimis corbi sălbatici asupra lor. Pe ei i-a biruit Sperie Ciori. Nici roiul de albine negre nu i-a putut înţepa, ci şi-au rupt acele în Omul de Tinichea, fetiţa, câinele şi leul fiind acoperiţi cu paie.

Vrăjitoarea avea putere asupra poporului winkiezilor. Deci i-a trimis pe aceştia să-i omoare pe ciudaţii intruşi. Numai cât a tras un răget leul, şi winkiezii au luat-o la fugă. Atunci vrăjitoarea a hotărât să cheme maimuțele înaripate. Mai putea să le cheme o singură dată. Maimuţele l-au aruncat într-o prăpastie pe Omul de Tinichea, au pus paiele lui Sperie Ciori în vârful unui copac, au legat leul şi i l-au dus vrăjitoarei, ca slugă, dar de fetiţă nu s-au putut apropia, pentru semnul din frunte. Puterea binelui e mai mare decât cea a răului.

Chiar şi vrăjitoarea tremura în faţa fetiţei, pentru că ea cunoştea puterea pantofilor. Cum fetiţa nu ştia nimic de puterea lor şi nici de ocrotirea pe care i-o dădea semnul din frunte, a devenit sluga vrăjitoarei, plângând în fiecare zi de dor după casa ei. Până într-o zi, când vrăjitoarea a vrut să-i fure pantofii. A reuşit chiar să-i ia unul dintre pantofi. Supărată, fetiţa a aruncat o găleată cu apă peste vrăjitoare, care ... s-a topit şi a dispărut. Apa o putea învinge!

După eliberare, Dorothy şi-a căutat cei doi prieteni, pe Omul de Tinichea şi pe Sperie Ciori. Pe primul l-a găsit mai uşor. Era plin de cucuie, dar winkiezii eliberaţi l-au făcut ca nou.

Fu găsit şi Sperie Ciori, de fapt, hainele lui, care au fost umplute cu paie proaspete. După care prietenii au pornit spre Oraşul Smaraldelor, încărcaţi de daruri de la winkiezi. Dorothy a luat şi boneta de aur cu puteri magice a vrăjitoarei răpuse, fără să ştie nici de puterile acesteia.

Puterea bonetei era de a chema maimuţele înaripate, de trei ori. Din nou au fost ajutaţi de regina şoarecilor, care le-a dezvăluit secretul.


Maimuţele înaripate i-au dus îndată în Oraşul Smaraldelor. Acolo prietenii au aşteptat câteva zile până când Oz i-a primit, pe toţi, în sala tronului. Se auzea doar o voce, fără să mai apară nimeni pe tron. Dar, când din greşeală au dărâmat un paravan, a ieşit la iveală faptul că marele vrăjitor e un bătrânel fără puteri magice, care s-a prefăcut că e vrăjitor... Știa doar să confecţioneze măşti şi era ventriloc, adică putea să facă să se audă vocea lui în mai multe locuri deodată... Și atât. El ajunsese pe aceste tărâmuri pentru că balonul lui de circ fusese ridicat în aer şi purtat departe... Apoi el construise Oraşul Smaraldelor... şi devenise stăpânul lui, fiind considerat un mare vrăjitor de către localnici. De fapt, el se temea de vrăjitoarele rele.


Prietenii mei din poveste erau foarte supăraţi. Cine le mai împlinea acum dorinţele? De aceea, l-au rugat pe Oz să facă totuşi ceva... Acesta le-a spus că deja au minte, inimă şi curaj... dar a trebuit să-i pună lui Sperie-Ciori tărâțe şi cuie în cap, în loc de paie, Omului de Tinichea i-a pus o inimă din mătase, iar leului i-a dat să bea un sirop de curaj. Iar pentru Dorothy... Oz voia să construiască un alt balon, să-l umple cu aer cald şi să plece împreună spre Kansas. Balonul fu cusut, dat cu clei..., dar când să se urce şi Dorothy în coşul lui, întârzie din cauza lui Toto, pierdut în mulţime. Aşa că plecă numai Oz cu balonul... În locul lui, rămase ca stăpân al oraşului Sperie Ciori.

Şi iarăşi la drum... prietenii s-au dus la vrăjitoarea din miazăzi, Glinda, poate aceasta va şti cum să o ajute pe Dorothy să ajungă acasă. Maimuţele înaripate, deşi au fost chemate a doua oară, nu au putut să-şi părăsească ţinutul. Alte necazuri: au străbătut pădurea cu copaci luptători (dar care i-au lăsat să treacă, de frica toporului Omului de tinichea), au trecut prin ţara de porţelan (unde au făcut mici stricăciuni), iar leul a ucis un păianjen uriaş, devenind regele animalelor. Le-au chemat pentru a treia oară pe maimuţele înaripate, să îi treacă de nişte omuleţi ciudaţi, care nu voiau să-i lase în pace. Leul a făgăduit că se va întoarce la supuşii săi abia după ce Dorothy va găsi drumul spre casă. La fel şi Sperie Ciori.


Glinda, vrăjitoarea, le dezlegă toate tainele. Pantofii de argint aveau să o aducă pe Dorothy acasă. Trebuia să-i lovească de trei ori la călcâi şi să le spună unde să o ducă. Iar pe cei trei prieteni, maimuţele înaripate, la porunca vrăjitoarei, i-au dus înapoi la supuşii lor: pe Sperie Ciori, în Oraşul Smaraldelor, pe Omul de Tinichea, la oamenii din apus, care îl voiau de rege, şi pe Leu, la animalele din pădure.

Dorothy, cu Toto, au ajuns îndată acasă, la casa reconstruită de unchiul Henry. A fost primită cu mare bucurie... iar pantofii de argint s-au pierdut în timpul zborului... şi au rămas pierduţi până azi.

Fetiţei nu i-a părut rău de toată călătoria, pentru că aşa a putut să-şi facă noi prieteni şi să îi ajute!


Repovestire de Teo

 


Pentru pagina de povești repovestite, click aici!
Pentru povești originale pentru copii, click aici!

Bucură-te de lectură... în povești, binele întotdeauna învinge răul, ca și în realitate!

Teo
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

Rosalina 24/03/2021 22:46

soțul meu ne-a lăsat pe mine și pe cei doi copii ai noștri pentru o altă femeie. După 6 ani de căsătorie, eu și soțul meu am fost atrași de o ceartă sau alta până când el m-a pierdut și s-a mutat cu o altă femeie. Am simțit că viața mea s-a pierdut și copiii mei s-au pierdut, nu și-au mai văzut niciodată tatăl. Am încercat să fiu puternic doar pentru copii, dar nu am control asupra durerii care mă chinuie inima. Inima mea era plină de griji și dureri, pentru că sunt într-adevăr în omul meu de război, în fiecare zi și în fiecare noapte, el credea că vine mereu în inima mea și îi aparțin, Următoarele informații pe care le-am primit despre Dr. Ayo în internet cum îi ajută pe oameni să ajungă acolo dragoste înapoi, am simțit, de asemenea, că ar trebui să încerc. Am luat legătura cu el și am spus ce ar trebui să fac și am făcut-o, apoi a făcut o (vraja de dragoste) pentru mine. 72 de ore mai târziu soțul meu m-a sunat cu adevărat și mi-a spus că mi-e dor de mine și de copii atât de mult, atât de important !! Așa că s-a întors în aceeași zi cu multă dragoste și bucurie și s-a pierdut în greșeală și durere. Din acea zi, căsătoria noastră a fost acum pentru totdeauna, eu
poate naver uitat totul despre Dr. Ayo. Sunt foarte fericită cum funcționează vraja în viața mea Dr. Ayo, ești un zeu trimis la mine. Dacă aveți o problemă în viața dumneavoastră, Dr. Ayo vă va ajuta. îi poți încerca și să vezi cum vei fi fericit din nou în viață, îl poți contacta pe WhatsApp +2347055691377 sau prin com viber him.

Leah Becker 15/02/2021 04:30

Soțul meu s-a schimbat dramatic față de mine, nu mai comunică. El mă respectă și mă acuză în mod fals de infidelitate din cauza bârfelor rele. Totul merge atât de bine și exact cum a spus el că va fi. Chiar dacă a durat 3 zile pentru a progresa pe deplin, a meritat atât de mult, deoarece lucrurile sunt aproape la perfecțiune! Cum mi-a luat situația și a transformat-o complet pentru a-mi oferi exact ceea ce îmi doresc este dincolo de mine, dar ceva ce nu voi pune niciodată la îndoială și voi fi complet recunoscător, Doamne Binecuvântează-l pe DR WALE pentru că a transformat tristețea în fericire. Contact DR WALE: WhatsApp +2347054019402

Shanna Kirk 19/11/2020 09:06

suntem căsătoriți de 14 ani binecuvântați cu doi copii și viața mergea fără probleme. soțul meu obișnuia să îngrijească familia, dar încetează să facă asta dintr-o dată și a spus că s-a săturat de căsătorie și vrea să mergem pe calea noastră separată și să cerem divorț, dar refuz să semnez hârtia și a mutat a fost o perioadă grea pentru mine, într-o zi când m-am întors de la serviciu, am întâlnit un bun prieten de-al meu după ce am schimbat saluturi, a întrebat despre soțul meu și i-am explicat lucrurile. mi-a spus să nu-mi mai fac griji că are o soluție pentru mine, a introdus un om spiritual puternic numit dr. Ajayi, mi-a dat numărul său, nu l-am sunat imediat pentru că eram sceptic. într-o zi am decis să-l sun și el a răspuns, i-am explicat lucrurile și mi-a spus că problema mea va fi rezolvată și soțul meu se va întoarce peste trei zile, mi s-a spus ce trebuie făcut și i-am urmat instrucțiunile. Astăzi sunt fericit pentru că soțul meu se află în curtea din spate și suntem din nou familie, contactați-l pe Dr. Ajayi pe Whatsapp / Viber: +2347084887094 dacă aveți o problemă de relaționare și veniți și împărtășiți mărturia dvs. ca mine.

Yemmi Holt 14/11/2020 07:07

ai nevoie de ajutorul unui jucător de vrăji pentru ceva care îți deranjează viața? Dr. Ajayi, vrajitorul de putere, este omul potrivit pentru tine, el este motivul pentru care viața mea este plină de bucurie. Am fost căsătorit timp de 5 ani, dar soțul meu a spus că vrea să divorțeze, așa că l-am contactat pe Dr. Ajayi când i-am văzut numărul online. I-am spus problema mea și el m-a făcut să înțeleg că soțul meu nu este el însuși că o doamnă manipulează comportamentul său pentru că vrea să divorțăm, puternicul jucător de vrajă Dr Ajayi mi-a pregătit un farmec și în termen de 3 zile soțul meu renunță la divorț și de atunci ducem o viață prosperă. Dacă aveți o problemă similară cu mine sau orice alt lucru pentru care doriți ajutor. contactați lanțul de vrajă pe Whatsapp sau Viber: +2347084887094

Hallie Goug 12/11/2020 13:29

Viața este un mister cu multe întrebări care au nevoie de răspunsuri, cu ce probleme te confrunți pe pământ?
Ți-a părăsit soțul sau soția viața fără nicio explicație bună care să te facă confuz și să-i dorești înapoi în viața ta? Dr. Ajayi este omul potrivit pentru meserie, el este un puternic jucător de vrăji binecuvântat de strămoșii săi și acceptat de zei ca purtător de cuvânt pe pământ, Dr. Ajayi mă ajută să-mi salvez acasă spartă, aducându-mi înapoi soțul la mine cu vraja sa puternică . Eu și soțul meu am fost separați 9 luni fără comunicare, dar cu vraja exprimată de Dr. Ajayi, el sa întors și suntem din nou o familie fericită. Contactați-l pe dr. Ajayi, turnătorul de vrăji, dacă vă confruntați cu orice fel de probleme de viață și aveți nevoie de o soluție rapidă. Viber sau Whatsapp: +2347084887094 sau e-mail: drajayi1990@gmail.com